Vorba zilei

Vorba zilei

“Dacă nu poţi să zbori atunci aleargă, dacă nu poţi să alergi atunci mergi, dacă nu poţi să mergi atunci târăste-te, dar orice faci trebuie să mergi înainte.”
Martin Luther King

miercuri, 5 iunie 2013

Educaţie sexuală prin intermediul bibliotecilor


" SEXUL vs BARZA" este prima platformă online de educație sexuală în format video în limba română. Pornit de Adriana Radu împreună cu Asociația Front, scopul lui să le spună copiilor mari și adolescenților numai povești adevărate, vorbindu-le deschis și încurajând o atitudine tolerantă despre corp, sex și relații.
 Proiectul consta din clipuri video pe diferite subiecte de educatie sexuala, care urmeaza sa fie incarcate saptamanal pe site-ul proiectului www.sexulvsbarza.ro si diseminate cu ajutorul bibliotecilor doritoare si interesate din cadrul Programului Biblionet.
  Proiectul este realizat in parteneriat cu Fundatia Marie Stopes International Romania, iar acum si cu Programul Biblionet. SEXUL vs BARZA este un proiect castigator in cadrul competitiei ReStart Romania 2012 - un program al TechSoup Romania - si este sprijinit de Asociatia FRONT si agentia digitala Good Afternoon.
În cadrul acestui proiect Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”,  a organizat, recent, o sesiune de informare pe teme de contracepție, la care au participat peste 30 de liceeni craioveni.
Pentru că îl consideră de interes pentru comunitate, coordonatorul județean al Programului „Biblionet”, Nicoleta Trașcă, speră ca și alte biblioteci municipale, orășenești și comunale din Dolj să se implice în acest proiect.( sursa: Cuvantul Libertatii )

Cursuri IT pentru seniori la Biblioteca Județeană Cluj

 Anunț cursuri IT pentru seniori în cadrul Bibliotecii Județene ” Octavian Goga ”Cluj.

” Biblioteca organizează şi în anul 2013 cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului şi internetului pentru vârstnici, la cerere. Participanţii vor primi noţiuni fundamentale de procesare text, de navigare pe internet şi de folosire a poştei electronice. Activităţile se vor desfăşura la Centrul Judeţean de Formare Biblionet al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj.
Cursul este gratuit, iar întâlnirile vor fi de două ore zilnic timp de o săptămână pentru fiecare serie.” 

Anunțul a fost preluat de pe site-ul Bibliotecii Județene Cluj.

Program de premiere Biblionet

Biblionet va premia Bibliotecile Publice din Romania care au implementat si dezvoltat programe si servicii pentru utilizatori, care și-au dovedit eficiența în comunitate.
Programul de premiere se numește ” Idei pentru maine @ biblioteca ta!” iar aplicația o puteți găsi pe site-ul Biblionet.      Biblionet va acorda 30 de premii constand in tablete digitale, cate unul pentru fiecare tema si tip de biblioteca. ( nu am găsit cate tablete vor fi alocate fiecărui premiu ).
Program:
- depunere aplicații 1 iunie 2013 - 12 iulie 2013
- selectare aplicații - 12 iulie 2013 - 1 august 2013
- anunțare câștigătoru: 1 august 2013

”  Conditii de eligibilitate
  • Competitia este deschisa tuturor bibliotecilor publice din Romania.
  • Aplicatia trebuie sa descrie un singur program/serviciu implementat de biblioteca in ultimii 6 ani (nu mai devreme de ianuarie 2008).
  • Bibliotecile care aplica trebuie sa faca dovada faptului ca au implementat serviciul sau programul pe care il descriu in aplicatie si sa demonstreze succesul acestuia in comunitate.
  • Programul / serviciul descris in aplicatie se va inscrie in una dintre urmǎtoarele teme:
  1. Educatie
  2. Incluziune digitala
  3. Facilitarea accesului pe piata muncii
  4. Sanatate – preventie si/sau consiliere pe teme medicale
  5. Informare legislativa
  6. Turism
  7. Evenimente culturale
  8. Educatie financiara / Servicii bancare
  9. Agricultura
  10. Campanii de advocacy si/sau constientizare.
Spor la aplicat!

Activități pentru copii în Botoșani


” Biblioteca Judeteana "Mihai Eminescu" Botosani va invita sa participati la programul  BiblioVacanta, ce se va desfasura pe tot parcursul verii, respectiv perioada iulie-septembrie 2013.

Proiectul BiblioVacanta,a  intrat deja in traditia bibliotecii-fiind in cel de-al treilea an de desfasurare. Prin multitudinea si varietatea de cursuri pe care le-a oferit, Proiectul Biblio Vacanta a reusit  sa satisfaca nevoia de cultura si petrecere a timpului liber a tuturor participantilor.

Specialistii sau pasionatii in orice domeniu, indiferent de varsta, in calitate de voluntari, pot sprijini Biblioteca in derularea acestui proiect.

Daca doriti sa va alaturati echipei noastre va puteti inscrie ,in perioada 20 Mai 2013-3 Iunie 2013,    pe site-ul Bibliotecii Judetene ”Mihai Eminescu” Botosani.”

Anunțul a fost preluat de pe site-ul Bibliotecii Județene ” Mihai Eminescu ”, județul Botoșani

Biblionet și bibliotecile

Cred că nu mai există bibliotecar în această țară care să nu fi auzit de Programul ” Biblionet - lumea în biblioteca mea”.  Nu vreau acum nici să aduc elogii acestui program dar nici sa-l critic  .....și aș avea ce spune în ambele cazuri. Ceea ce vreau să scot în evidență este faptul că acest program a făcut să se miște ceva în biblioteci a pus în mișcare tocmai pe bibliotecar. Poate că unele biblioteci au avut aparatura necesară pentru a desfășura anumite activități și înainte de a demara acest program național dar nu au avut elanul de a se apuca de treabă. Românul are o ” calitate” specială și anume aceea că muncește mai bine atunci când se află într-o competiție, când este supravegheat sau când cineva îi stă cu ” biciul ” la spate. Și tocmai acest lucru au facut inițiatorii Programului Biblionet din România. Au asigurat competiția ( prin organizarea acelor concursuri pentru obținerea finanțărilor ), au monitorizat desfășurarea activităților ulterioare ( pri acele ” minunate ” raportări ) și apoi ” au tras de urechi ” pe cei care nu au realizat activitățile propuse în proiectele de finanțare. Și să vezi ce mai activități se desfășoară acum în mândrele noastre biblioteci! Buna echipă de psihologi trebuie să fi angajat Bill Gates pentru a se asigura că banii lui nu se duc pe apa sâmbetei. Dar .... să vedem ce se va întâmpla după 2014 când acest program se va finaliza? Trebuie să se pregătească un înlocuitor pentru ” bici”.

Pentru mai multe informații legate de acest program accesați siteul  Biblionet.

Părerea mea....

S-a scris și încă se mai scrie despre rolul bibliotecii în interiorul unei comunități. Numai că se rămâne la stadiul de teorie, pură teorie. În realitate, biblioteca face, și chiar face bine, mult mai mult pentru comunitatea pe care o deservește. În România, încă nu este definit rolul pe care îl are  biblioteca deoarece încă persistă acea idee că, biblioteca este numai un depozit de carte, păzit de niște persoane care se numesc bibliotecari care, din când în când, mai împrumută câte o carte, câte un ziar, mai frunzăresc o revistă......
La ora actuală, în bibliotecă se întâmplă multe lucruri interesante care sunt popularizate numai pe plan local sau nu se știe prea mult de ele . Bibliotecile nu comunică între ele, bibliotecile nu interacționează pentru a-și face cunoscut rolul în comunitate, pentru a spune ce activități desfășoară, pentru a araăta ce pot face pentru tine, pentru a spune cum te pot ajuta. Da, am spus bine, biblioteca te poate ajuta, biblioteca poate face multe lucruri pentru tine. Biblioteca te poate instrui, biblioteca îți poate căuta un loc de muncă, biblioteca îți poate fi alături atunci când ești singur, biblioteca te poate ajuta să-ți educi copiii, bibliotec.... poate face multe pentru tine.
 Și acum, când acest Google, când această Opera sau acest Yahoo pot ajuta GRATUIT biblioteca sa se facă cunoscută, să arate ce poate sa facă pentru TINE.......nimic.  Am căutat un site, un blog .... ceva care să însumeze  tot ceea ce se întâmplă în biblioteci, tot ceea ce este legat de biblioteci însă...NIMIC.  Și atunci am hotărât: voi face eu.......